28 Temmuz 2014 Pazartesi

DÜDÜKLÜ TENCEREDE SADE NOHUT YEMEĞİ

Nohut, bir çokları için kuru fasulyenin rakibidir. Pek haksız da sayılmazlar. Üstelik nohudun kuru fasulyeden çok farklı kullanım şekilleri de var.

Eğer Suğla nohudu gibi kendine özgü, özel bir nohuda erişebiliyorsanız (aslında artık Suğla Gölü kalmadığı için hala üretilebiliyor mu bilmiyorum ama), onu nasıl pişirirseniz pişirin. O zaten kendini gösterecektir.

Ancak, marketten aldığınız nohutların markasına dikkat edin. Çünkü bazı markalar farklı kalitedeki nohudu karıştırıp harmanlıyorlar ve bu yüzden sizin emeğinizin çoğu boşa gidebiliyor. İster geç, isterse erken pişsin, tencereye koyduğunuz nohutların hepsi aynı dönemin ürünü olmalıdır. Yoksa bazı nohutlar fava kıvamına gelirken, bazıları hala yumuşamamış kalabilir.

Mümkünse pişireceğiniz nohutları bir akşam öncesinden ılık suya koyup bekletin. Sabaha kadar bekleyip yumuşasınlar. Sonra suyunu süzün ve nohutları ılık suyla güzelce yıkayın.

Eğer nohutları suda bekletme şansınız yoksa, düdüklü tencere imdadınıza yetişecektir. Programsız nohut pişirmelerinde genellikle başka çare kalmıyor. Böyle bir durumda nohutlarınızı bol suyla düdüklü tencereye koyarak haşlayın. 45 dakika veya bir saat deneyimlerime göre iyi bir süredir. Sürekli aynı tarlanın nohudunu pişiriyorsanız, en uygun süreyi zaten öğrenmişsinizdir.

Düdüklü tencerede haşladığınız nohudu çıkarıp süzün ve ılık suda durulayın. Kesinlikle bu işlemi soğuk suyla yapmayın, Yoksa nohutların tekrar sertleşmesine neden olursunuz.

İyi haşlanmış nohut diri görünmeli, ancak baş ve işaret parmaklarınızla sıkıştırdığınızda kolayca ezilmelidir.

Gerekli malzemeler
  • 1 paket nohut (1.00 kg) (4.00TL)
  • 1 baş iri soğan  (200 gr) (0.20TL)
  • 3-4 yemek kaşığı salça (100g) (0.45TL)
  • 1 adet iri domates (200g) (0.40TL)
  • 1-2 adet yeşil biber (25g) (0.10TL)
  • 1 çay bardağı sıvı yağ (Bardak büyükse, dörtte üçü yeterlidir) (100g) (0.50TL)
  • 1 yemek kaşığı tuz (20g) (0.05TL)
  • 6-7 su bardağı sıcak su (1.50 lt) (0.30TL)
Toplam ağırlık= 3.145 kg      Malzeme fiyatı= 6.00TL (Temmuz 2014 itibariyle)

Yapılışı
Sıvı yağınızı düdüklü tencerenin içine koyun ve altını yakın. Yağ kızmaya başladığında, küp şeklinde doğradığınız soğanları ekleyin. Soğanlar kavrulup renkleri değişmeye başladığında yine ince ince doğradığınız yeşil biberi katın ve kavurmaya devam edin.
Kavrulma tamamlandığında küçük küpler şeklinde doğranmış domatesi, sonra da salçayı katın ve karıştırmaya devam edin.
Önceden hazırladığınız haşlanmış nohutları da harca ekledikten sonra bir iki dakika daha karıştırarak kavurma işlemini tamamlayın. Daha sonra kaynamış su ve tuzu ilave edin. Eklediğiniz sıcak su nohutların üzerini 3-4 parmak geçmelidir. Eğer yemeğinizin bol sulu olmasını istemiyorsanız, su miktarını biraz azaltabilirsiniz.

Düdüklü tencerenizi kapatın. İçindekiler kaynamaya başladığında altını kısın ve 1 saat pişirin.

Nohut yemeğinizi sade pirinç pilavı veya sulu kıvamda bir bulgur pilavıyla şenlendirebilirsiniz.

Afiyet olsun!

Gurme Magazin

Dip not: Haşladığınız nohutlardan birazını ayırın. Hafifçe tuzlayıp teflon tavada hafifçe kavurun. Muhteşem bir eğlencelik elde edeceksiniz.

1 yorum:

  1. Nohutun kötüsünden iyi leblebi yapıldığı söylenir. Gerçekten de kuru hali şekilsiz, eciş-bücüş nohutlar işlenip leblebi haline dönüştüklerinde eski hallerinden eser kalmaz. Yemek lezzeti açısından da benzer şeyler söylemek mümkün. Güzel görünümlü, iri nohutların mutlaka lezzetli olmaları gerekmiyor. Bu yüzden, nohudun kalitesine şekline bakarak karar vermeyin!.

    YanıtlaSil

Powered By Blogger · Designed By Seo Blogger Templates