16 Temmuz 2014 Çarşamba

Mercimek Dondurması

Bu tarifimiz de arkadaşımız Tülin Aksoy'a ait. Antalya yöresine has bir yemek bu. Evet, bir tatlı değil bir yemek, bir meze. Dondurma tarafı, soğuk tüketilmesiyle bağlantılı.

Gerekli malzemeler:
  • 2 su bardağı kırmız mercimek
  • 1 çay bardağı pirinç
  • 2 çorba kaşığı kimyon
  • 2 büyük boy soğan
  • 1 çorba kaşığı tereyağ
  • 1 tatlı kaşığı tuz

Üst kaplaması için:
  • 2 büyük boy soğan
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber

Yapılışı:
Mercimek ve pirinci yıkayıp tencereye aktarın ve üzerlerini iki parmak geçene kadar su ilave edin. Soğanı hazırlarken tencereyi ocağa koyun. 2 büyük boy soğanı ince ince kıyıp, 2 çorba kaşığı kimyonla ovun ve tenceredeki mercimeğe ekleyin. Kaynama başladığında tereyağını da ekleyin ve pişene kadar sık sık karıştırın. İsterseniz, sarımsak da ekleyebilirsiniz.

Pirinçler piştiğinde dondurma kısmı hazır demektir. Dibi kolay tutan bir yemek olduğu için sık sık karıştırmayı ihmal etmeyin. Pirinç yeterince pişmemişse, sıcak su ekleyebilirsiniz. Kıvamı marmelat kıvamı gibi olmalıdır, soğuyunca donacağı için çok koyu kıvamda olmasına da gerek yoktur zaten.

Mercimek Dondurmanızı büyükçe kaselere boşaltın ve biraz soğumasını bekleyin. Sonra üstünün süslemesi için diğer soğanları ince ince doğrayın. Zeytinyağında yakmadan kavurun ve ocaktan alıp kırmızı toz biberi ( pul biber değil ) ekleyin. Bu karışımı kaselerdeki dondurmanın üzerine paylaştırın.

Meze olarak, et yemekleri yanında, ya da başlıbaşına bir yemek halinde soğuk olarak servis edebilirsiniz. Benim tercihim, Mercimek Dondurmasını yemek olarak tüketmekten yana olmuştur hep. 

Afiyet olsun...

Tülin Aksoy

1 yorum:

  1. Başlığa bakınca, insanın aklına normal dondurma geliyor hemen. Hele bu sıcaklarda!... :)

    YanıtlaSil

Powered By Blogger · Designed By Seo Blogger Templates